Om man tittar på vilken kategori eller karriär det är som får flest klagomål i Sverige är det tveklöst hantverkare. Det finns mängder med duktiga och professionella hantverkare runt om i landet, som dessutom lämnar garanti för allt sitt arbete. Å andra sidan finns det även en hel del människor som inte alls är speciellt seriösa och som kanske utger sig för att kunna eller klara av mer än vad de egentligen gör. I listan nedan får du tips på hur du väljer rätt!

1. Kika på flera hantverkare som du tycker verkar professionella. Be alltid om en offert och läs igenom den noga. I vissa fall står det fullständiga priset för material och arbetskraft, medan andra vill få det att framstå som att priset är billigare och därav utelämnar vissa avgifter.

2. Kontrollera så att hantverkaren som du anlitar betalar F-skatt. Använder hantverkaren endast A-skattesedel är det du som står för F-skatten.

3. Se till att ni har ett skriftligt avtal mellan er. I avtalet ska information om pris, eventuella tilläggsavgifter och information om hur lång tid arbetet ska ta finnas med. Var noga med att se till så att det är tydligt detaljerat vad som ingår i priset.

4. Innan du väljer att anlita en hantverkare behöver ni bestämma vem som ska stå för eventuell städning efter arbetet, men även resekostnader, elkostnader eller kostnader för material ska vara inkluderat.

5. Försäkring! Det finns få saker som är lika viktigt när du anlitar en hantverkare. Se till att det finns en allrisk- och ansvarsförsäkring och att även du är inräknad i allriskförsäkringen. Ta gärna kontakt med ditt eget försäkringsbolag innan ni skriver ett avtal och se vad de har för krav på hantverkaren. Det kan bli en dyr och tråkig historia om arbetet inte blir ordentligt utfört och att försäkringen du har inte täcker upp för detta.