Det är inte ovanligt att man vill ge sig in på att renovera sitt hem alldeles själv, utan att ta hjälp av någon hantverkare. I många fall blir jobbet väldigt bra utfört och i vissa fall hade det helt klart varit bättre att välja en hantverkare redan från start. Runt om i Sverige finns det ett flertal riktigt bra hantverkare som man kan använda sig av, men hur vet man vilken man ska välja och vad ska man ställa för frågor för att säkerställa att hantverkaren är seriös och kan utföra arbetet med goda resultat?

1. Den första frågan som man bör ställa en hantverkare är om denne har bilder från tidigare arbeten och om det finns referenser som potentiella kunder kan använda sig av. Genom att se bilder får du möjlighet att se om du och hantverkare jobbar för samma vision.

2. Om du är nöjd med bilder och referenser är det dags att kolla upp företaget. Be om organisationsnummer så att du har en chans att se om företaget är registrerat för F-skatt.

3. En försäkring är viktigt för dig som kund. Kontrollera med företaget eller hantverkaren att det finns en god försäkring som täcker eventuella skador eller fel.

4. En fråga som kan verka självklar är att fråga hantverkaren vad jobbet kommer att kosta. Be om en offert där fullständigt arbetsinnehåll och eventuella tilläggsavgifter förekommer.

5. Glöm inte bort att fråga din hantverkare hur arbetsprocessen ser ut och hur lång tid arbetet kan tänkas ta. Genom att göra detta får du ett hum om hur mycket tid hantverkaren kommer att spendera i ditt hem.

6. Kommer det krävas något förarbete? Ett vanligt missförstånd är att hantverkaren kan sätta igång på en gång, men oftast krävs det förarbete i form av rivning, spackling o.s.v.

7. När kan vi skriva ett avtal? Du och hantverkaren behöver skriva ett avtal där alla kostnader, tider och innehåll skrivs ner. Båda signerar!