Det finns flera orsaker till att man vill renovera i sitt hem. Det kan t.ex. handla om att man har hittat sitt drömboende som behöver rustas upp, att man vill bygga ut eller helt enkelt fräscha till sitt hem. Oavsett vad anledningen till renoveringen kan vara så kan en renovering bli ganska så kostsam. Det är inte ovanligt att man väljer att finansiera sin renovering med hjälp av ett renoveringslån.

Att ansöka om ett renoveringslån en mycket bra idé för den som ska ge sig in på ett större projekt. Det finns renoveringslån som man kan ansöka både med och utan säkerhet, men ansöker du utan säkerhet är renoveringslånet mer ett privatlån. Ibland med högre ränta än om man hade haft en säkerhet att lägga in. Vet man med sig redan i samband med ett bostadsköp att man vill renovera så går det även att baka in renoveringslånet i det vanliga bolånet.

Innan man ansöker om ett lån bör man dock se om det finns andra alternativa lösningar. Man kan bland annat spara ihop pengarna själv eller använda sig av besparingar som man redan har. En annan lösning är att försöka låna pengar från vänner och bekanta. Se bara till att du håller er överenskommelse och betalar tillbaka pengarna inom utsatt tid.

Vilken typ av renoveringslån som passar dig bäst beror på hur mycket du är beredd att betala i månaden och hur mycket det är tänkt att du vill låna. Om dina månadskostnader är relativt låg till att börja med kan ett lån utan säkerhet vara det bästa alternativet, just eftersom lånet är mycket enkelt att ta och pengarna kan användas till precis vad man vill. Planerar man däremot att göra en stor och mycket omfattande renovering kan ett lån med säkerhet vara ett bättre val. Ett sådant typ av lån för många fördelar med sig, men å andra sidan sätter lånet även bostaden i risk.